Паливна криза в Україні

Бізнес Салон № 39 (1012) від 25 квiтня

У статті «Паливна криза в Україні» Дмитро Кулик, директор компанії «Параллель», висловив свою думку стосовно підвищення цін на бензин на внутрішньому ринку:

— Причин, що викликали подорожчання палива в Україні, декілька.

Основними можна назвати ріст світових цін на нафту, підвищення мит на російську нафту (на $1,3 за тонну), яка потрапляє на вітчизняні нафтопереробні заводи, подорожчання послуг із транспортування нафти й нафтопродуктів залізничним транспортом. Крім того, є цілий прелік проблем на українських переробних підприємствах. Серед них — планові ремонти на Лисичанськом НПЗ (очікується, що відновить роботу в перших числах червня), на Херсонському НПЗ, який тільки недавно відновив роботу.

Розглядаючи причини, що викликали ріст цін на паливо, не можна не враховувати й той факт, що в країні є дефіцит нафти — замість 1 млн. тонн поставлено 750 тис. тонн.

З 18 травня нам не поставлено ні однієї тонни з українських НПЗ, ми працюємо на критичних запасах. Стабільність поставок зберігає тільки Мажейкяйский НПЗ у Литві. Ріст цін буде тривати, у червні ціна російської нафти в Україні може досягтися позначки 200 дол./т. з усіма витікаючими наслідками для ринку.