Гуманітарна ситуація в зоні загострення конфлікту

01 лютого 2017

Рінат Ахметов направив всі необхідні ресурси на порятунок мирних жителів населених пунктів у зоні бойових дій. Про це сьогодні в ході прес-брифінгу в ІА «Українські новини» заявила координатор Гуманітарного штабу Римма Філь.

«У зв'язку із загостренням ситуації, Рінат Ахметов поставив перед нами завдання – не допустити гуманітарну катастрофу і допомогти вижити мирному населенню. Ситуація вимагає об'єднання всіх зусиль, щоб допомогти на лінії фронту. Спільними зусиллями Гуманітарного штабу, Метінвесту і ДТЕК ми надаємо оперативну допомогу, якої вкрай потребують люди, щоб не допустити гуманітарну катастрофу», – повідомила Римма Філь.

Гуманітарний штаб. Екстрена допомога

Штаб Ріната Ахметова вже доставив в Авдіївку 10 тонн продуктів для мирних жителів. Це крупи, макарони, паштет, горох, соняшникова олія, цукор, чай, кава, вода і одноразовий посуд для організації МНС гарячого харчування. Ще партію продуктів Штаб Ахметова направляє в Бахмутський і Слов'янський райони для евакуйованих із зони конфлікту мирних жителів (за останніми даними там перебуває близько 800 осіб).

Гуманітарний штаб. Системна робота

Паралельно з наданням екстреної допомоги Штаб продовжує регулярні поставки наборів виживання на Донбас. Вчора автоколона привезла продукти в Донецьк. Сьогодні вранці відправлена ще одна колона до Маріуполя – для подальшої доставки допомоги жителям лінії зіткнення. У зв'язку з обстрілами третина пунктів видачі в Донецьку припинила роботу, інші – перейшли на режим роботи в надзвичайній ситуації.

Щодня надходять повідомлення про поранення мирних жителів. Всього, за нашими попередніми даними, з 29 січня поранення отримали не менш 18 мирних жителів в Авдіївці, Макіївці, Донецьку, Мар'їнці. За останні дві доби тільки в Авдіївці було поранено 5 мирних жителів. Один з них знаходиться на амбулаторному лікуванні, 2 – у лікарні в Дніпрі. Інформація ще по 2 постраждалим зараз уточнюється. Штаб готовий надати допомогу в лікуванні всім мирним жителям, що постраждали під час загострення конфлікту.

ДТЕК

З 29 січня і досі виведені з ладу дві останні лінії електропередачі в Макіївці, одна з них також живить Авдіївку, інша – Авдіївку і Донецьку фільтрувальну станцію.

З цього часу Авдіївка, Авдіївський Коксохім і Донецька фільтрувальна станція повністю знеструмлені. Місто без світла, тепла і води. Донецька фільтрувальна станція забезпечує водою крім 16-ті тисяч жителів Авдіївки частину Донецька, Ясинуватої, а також жителів Красногорівки, селищ Верхньоторецького, Василівки, Спартака.

«Сьогодні в 12:04 ми отримали дозвіл на роботу, був дан «зелений коридор». 30 хвилин тому перші три бригади ДТЕК виїхали на місце, щоб виявити всі пошкодження. Але я побоююся двох факторів: ми досі не знаємо обсягів пошкоджень, а вони можуть бути значними. Також можливі несанкціоновані порушення «зеленого коридору». Я дуже сподіваюся, що умови припинення вогню порушені не будуть. І ми зможемо виконати всі необхідні роботи по відновленню енергопостачання заводу й міста. Ремонтні роботи продовжаться в кращому випадку до кінця світлового дня. Якщо не відновимо сьогодні, то обов'язково зробимо завтра», – сказав Ігор Маслов, директор з дистрибуції електроенергії «ДТЕК Енерго».

МЕТІНВЕСТ ХОЛДИНГ

Авдіївський коксохімічний завод (АКХЗ), що входить до Групи Метінвест, знаходиться на лінії розмежування і з початку бойових дій постійно піддається обстрілам. Його зупинка може призвести до гуманітарної катастрофи в місті. В результаті останніх обстрілів, пошкоджено лінії електропередач, підприємство знеструмлено і знаходиться в стані гарячої консервації. У разі якщо в батареях не вдасться підтримувати необхідну температуру, запустити їх повторно вже не вийде.

«Ми пережили важкі події, було знеструмлено завод при температурі – 20. Щоб дати тепло на Авдіївку і не розморозити опалювальну систему міста, нам довелося вивести в консервацію три батареї – 6,7 і 8, знизивши виробництво коксу втричі. Але якби ми це не зробили, то, за розрахунками енергетиків, від моменту відключення до повної заморозки системи пройшло б всього 6 годин. Місто не існує без заводу, завод не існує без міста. Це єдина система, єдине водо - та енергопостачання. Тому ми прикладаємо усіх зусилль, щоб зберегти працездатність нашого комбінату. Але ми б не впоралися самі. Заклик Ріната Ахметова надати допомогу Авдіївці був почутий моментально. У ситуації загострення всі активи оперативно пропонують допомогу. Повним ходом йде закупівля матеріалів для відновлення руйнувань», – розповів Муса Магомедов, генеральний директор Авдіївського коксохімзаводу.

Місто та підприємство пов'язані один з одним усіма комунікаціями, включаючи навіть каналізацію. В разі повної зупинки АКХЗ під загрозою опиниться опалення багатоквартирних будинків Авдіївки.